Díszmadarak

Aki a Madarakat szereti, rossz ember nem lehet...

•Kákapinty•

398666703950f3719b5co.jpg

-A nemek megkülönböztetése: a hímek arcmaszkja nagyobb, kiterjedtebb mint a tojoé. Testhossza 11,5 centiméter. Ausztrália északi részén honos.

-Táplálék:szétszórják a normál pinty magkeveréket, inkább a törpepapagáj keveréket szeretik. Gyorsan felfalják a tojásos lágyeleséget, zöldségféléket, csíráztatott japán kölest. Az utóbbi kettőt ritkán adjuk nekik. Grit és kalcium (összetört tojáshéj, kagylóhéj, szépia) mindig legyen előttük. Szoktak élőeleséget is ad nekik, főleg, amikor kicsinyeket nevelnek, de ez nem feltétlenül szükséges.

-Költés: A kákapintyek szaporítása hasonlóan nehéz, mint a gould amandináé. Sok mindenben hasonlítanak, így a költtetést is hasonlóan közelítsük meg. A kákapinty nagyon félénk madár, inkább a zárt odút szereti. Fészkelnek a félig nyitottban is, de nagyon idegesen viselkednek benne. Tehát inkább zárt fészket használjunk, félhold alakú bejárati nyílással. Így le tudnak bújni az odú aljába, ahogy a gouldok is. De szeretik megmutatni mit tudnak igy ha lehetőségünk van rá, hogy valami élő bokrot vagy sürü ágakat tegyünk a helyükre szívesen csinálnak bele fészket.A fészküket mindig göb alakura csinálják.A fészekalja 3-10 tojásból áll, de az átlag 4-6 db. A tojásokon általában a harmadik-negyedik tojás lerakása után kezdenek ülni. Gyenge költők, könnyen megzavarhatjuk őket. A fiókák körülbelül 13 nap után kelnek ki. Rózsaszínűek, kevés pihével. Körülbelül 21 napig maradnak a fészekben. Amíg benn vannak, viszonylag halkan követelik a táplálékot, viszont ezután elszabadul a pokol. Hangosak, és rendíthetetlenül követelik az ételt.

-Színváltozatok: A legkorábban jelentkezett színváltozat az ún. sárgamaszkú. A színváltozatot világos piros csőr, sárga láb, sárga maszk és sárga felső farkfedők jellemzik. Öröklődés szempontjából recesszív tulajdonság. A nálunk még mindig nem túlságosan elterjedt tarka színváltozat. Európában Oppenborn írta le először 1978-ban. A feljegyzések szerint egy volierben tartott kákapinty csapatnál jelent meg, ahol a többszörös beltenyésztés fordult elő. Nevezetesen a fiókákat nem távolították el a volierből így sokszor szülő -gyerek párosodások fordultak elő. A beltenyésztés egyébként sok mutáció rögzítését segítette elő illetve sok új színváltozat kialakulásában játszik fontos szerepet.Isabell színváltozat. Elsősorban a "színérzékeny" tenyésztőket örvendeztette meg a halványabb testű és halványabb maszkszínekkel rendelkező egyedek megjelenése. Mivel drágább, mint a normál színű, de a különbség az árral arányban nem számottevő, igazán túl nagy népszerűségnek nem örvend.A sárga színváltozat. Néhány éve tűnt fel főleg a nyugati madárpiacokon az igen tetszetős sárga színváltozat. Az általam látott madarak a sárga maszkú sárga testű színmegjelöléssel jellemezhetők. A gyakorlatilag tiszta sárga madarak öröklődésével kapcsolatos információk úgy tűnik az ára miatt elérhetetlen. A leírások alapján vannak piros maszkkal és sárga testtel rendelkező egyedek is.
Várható színváltozat a fehér. Úgy tűnik sikerül a fehér-tarka madarak szigorú céltudatos tenyésztésével csaknem teljesen fehér testű madarakat létrehozni. Néhány év múlva biztos teljes lesz a siker. Ha tenyésztéssel nem próbálkozunk meg akkor is érdemes színfoltként tartani ezt a gyönyörű madarat.

Vad (eredeti)színü kákapintyek:Baloldali hím, jobboldali tojo.

binsenp1.jpg

Narancsfejü kákapinty:(hím)

www.tvn.hu_b758edb4710c7c3777efebb584b3dcb2.jpg

 

 

 

 

 

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 10
Tegnapi: 8
Heti: 83
Havi: 237
Össz.: 51 095

Látogatottság növelés
Oldal: Kákapinty
Díszmadarak - © 2008 - 2018 - bird.hupont.hu

A HuPont.hu segítségével egyszerű a honlap készítés! Programozói tudás nélkül is: Honlap készítés

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Laptop 1 Ft-ért? Regisztrálj most! - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »