Díszmadarak

Aki a Madarakat szereti, rossz ember nem lehet...

        ♥Japán sirálykapinty☻

siralyka_lg.jpg

 

-A hím és a tojó teljesen egyforma. A nemeket csak a viselkedésük alapján lehet megkülönböztetni. A hím éneke olyan, mint általában a bronzpintyeké. Kinyújtott nyakkal és felfújt tollakkal trillázik, miközben előre-hátra szökdécsel az ágakon, így közelítve a tojóhoz. Meglehetősen gyakran énekel. Ha egy új taggal bővül a kalitka, az ott található összes hím rákezdi. Különbség van a hím és a tojó hívóhangjában, de ezt hallani kell, mert leírni szinte lehetetlen. A hím gyakran használja ezt a hívó hangot, miközben gyors helyváltoztatást és farklegyintést végez. Előfordul olyan tojó is, amelyik énekel, de ez nagyon ritka.Származási hely: Japán. A szakemberek szerint jelenlegi változatait több száz év munkájával alakították ki Japánban, ahonnan később mint szobamadarat behoztak Európába is. Ősének a ma is vadon élő csíkoshátú bronzpintyet tekintik.

 

-Mint a legtöbb bronzpinty, a sirályka is a nagyobb kölest szereti a normál törpepapagáj magkeverékből. Meglehetősen mohón fogyasztják a tojásos lágyeleséget. Zöldeleséggel is kínáljuk meg néha. Grit és kalcium (összetört tojáshéj, kagylóhéj, szépia) mindig legyen előttük. Ugyan fel tudják nevelni fiókáikat meglehetősen gyenge minőségű táplálékon is, jobb, ha adunk nekik magas fehérjetartalmú tojásos lágyeleséget. Ez nagyon fontos olyankor is, amikor a sirálykát dajkamadárnak használjuk. Tartása: Nagyon békés természetű madár, a rokon fajokkal jól megfér. Olyannyira, hogy a nehezebben költő díszpintyek tojásait, sőt kikelt fiókáit is dajkaságba fogadja és felneveli. A rokon fajokkal jól keresztezhető.

-A sirálykákat nehezebb leállítani, mint rávenni őket a költésre. Mindig készen állnak. Nagyon társaságkedvelők, ahogy azt az angol nevük sejtteti, de csak addig, amíg ez nem akadályozza őket a költésben. Ha több példányt teszünk egy kalitkába, az összes befurakodik egy odúba. Nem ritka, ha 8-10 madár fészkeli be magát éjszakára egy helyre. Csak akkor nem ül be több madár, ha már nem fér be. Ezzel az a probléma, hogy ilyenkor a tojásokra nem figyelnek, ezért nem fognak kikelni.  Mindenféle odút elfogadnak, lehet az fonott fészek, vagy bármi, ami megtartja őket és a tojásokat. Lehetőleg használjunk nyitott, normál méretű pinty faodút. Némelyikük mester a fészeképítésben, de a legtöbbjük megelégszik a néhány szál rosttal, tollal, vagy bármi mással bélelt fészekkel. A kotlást a harmadik tojás után kezdik meg, de akad olyan pár is, amelyek annyira izgatottak lesznek ettől a folyamattól, hogy már az első után benn ülnek. Ha ez előfordul, elvehetjük a friss tojásokat, és hamissal helyettesíthetjük, amíg a teljes fészekalját le nem rakják, amely általában 4-8 tojásból áll. Erre ritkán van csak szükség. Körülbelül 13 nap után kelnek ki a fiókák, rózsaszínűek és csupaszok. A sirálykák szorgalmas szülők, meglehetősen nagy fészekaljának is gondját viselik.  

 

 

 

 

 

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 22
Tegnapi: 8
Heti: 95
Havi: 249
Össz.: 51 107

Látogatottság növelés
Oldal: Japán sirálykapinty
Díszmadarak - © 2008 - 2018 - bird.hupont.hu

A HuPont.hu segítségével egyszerű a honlap készítés! Programozói tudás nélkül is: Honlap készítés

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Laptop 1 Ft-ért? Regisztrálj most! - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »