Díszmadarak

Aki a Madarakat szereti, rossz ember nem lehet...

http://bird.hupont.hu/felhasznalok_uj/1/9/193841/kepfeltoltes/kicsi/hullamospapagajok.jpeg?30074051•Hullámospapagáj•http://bird.hupont.hu/felhasznalok_uj/1/9/193841/kepfeltoltes/kicsi/fgdgfdhffh.jpeg?87355738

Hazája:

a legkisebb és leggyakoribb laposfarku papagáj, amely egész ausztráliában elterjedt , kivéve a sürü erdövel borított területeket.Mivel a hullámospapagáj Ausztrália legszárazabb vidékeit is benépesíti,nála éppugymegtalaáljuk a szárazsághoz valo alkalmazkodást , mint a hasonlo körülmények között élö zebrapintynél.

Táplálása:

Igénytelen madár.Az alaptakarmányt a következö magféleségek képezik:fehér és sárga köles,csumiz,hántolatlan zab.Ha elegendö féröhely áll rendelkezésünkre(szabad röpde), tanácsos minden magfélét külön edénybe adni , hogy a madaraknak modukban álljon azt fogyasztani , ami nekik legjobban megfelel.Kalickában azonban,ahol magányos madarat vagy egy tenyészpárt helyeztünk el , célszerübb megfelelö százalékban összeállitott magkeveréket adni.A magvakat ajánllatos különösen a költés folyamán csíráztatott állapotban is adni.

Zöldeledelröl állandoan gondoskodni kell.Legjobban megfelel a tyukhur, a saláta, a spenot és a kelkáposzta.Idönként adhato pásztortáska és gyermekláncfü is. Télen reszelt répát is adjunk.

Elhelyezése:

Mozgékony madár ezért kalitkájának nem szabad szüknek lennie.Ez téglalap alapu legyen.Anyaga lehetöleg fémböl készüljön.Költésre igen alkalmas az un. ládakalitka.Költöpár részére a kalicka legalább 75x40x50 cm méretü legyen.Több kölöpárt egy kalickába nem ajánlatos öszetenni.Több párt inkább volierben költessünk.

Költés:

Mint a legtöbb papagáj faj,oduban költ.Legegyszerübb, ha simára gyalult deszkábol négyszögletes odut készítetünk vagy készítünk,melynek belsö mérete 17 x 17 x 25 cm méretö legyen.A röpnyílás 4-4,5 cm átméröjü.a röpnyílást 15 cm magasságban furassuk (furjuk) ki.Az odu fenekének közepét kissé mélyíteni kell, nehogy a tojások szétguruljanak.az odut lehetöleg kívülröl akasszuk a kalickára.Az fenekére egy maréknyi fürészport vagy özegtörmeléket tegyünk.Szükséges,hogy az odu teteje kinyithato legyen, mert a költést ellenörizni kell.a tenyésztéskor szem elött kell tartani, hogy kifogástalan küllemü, jol fejlett, egészséges madarakat párositsunk.a költetésre használt egyedek legalább 9 honaposak legyenek. Ha ezt betartjuk, a madarak 4-5 évig használhatok tenyésztésre.Idösebb madarak termékenysége csökken, és a fiokák sem lesznek kifogástalanul fejlettek. A hím viaszhártyája kék színü. a tojoé rendszerint barna, s fontos, hogy mindig sima legyen.Ráncos viaszhártyáju madarakat tenyésztésre ne használjuk.A fogságban az év bármely szakában költethetö, ha megfelelö fagymentes és világos helyröl tudunk gondoskodni.Ilyen esetben már januárban megkezdhetjük a költést,így a második költés fiokái junius végére már önálloak lesznek.Az öszi nemzedék lassabban fejlödik, mint a tavaszi és nyári.

Hazájában kétszer költ.A fogságban ellenben egyik költés a másikat követi.Ezt a tényt madárkedvelöknek nem nevezhetö üzletemberek kihasználják, hogy minél több utodot nevelehssenek.Mondanom sem kell, hogy az íly modon kiuzsorázott tenyészmadarak egészségi állapotának ez cseppet sem használ, és a fiokák is gyengék lesznek.

Tojásszámuk 3-12, átlag 5-6.A tojo rendesen a második tojás után már ül.Kotlási ideje 17-18 nap.A fiokák 30-35 napos korukban teljesen kitollasodva hagyják el az odut.Színük fakobb, mint az öregeké.A kiszinezedés három honapos korban indul meg, és 6-7 honapos korban fejezödik be.Kezdetben a nöstény etet, késöbb a hím is segít, söt a fiokák kirepülése után egészen átveszi a gondozást.

A költést nem csak lehet, de tanácsos is naponta ellenörizni, mert a terméketlen tojásokat és az elpusztult fiokákat el kell távolítani az odubol.Az odut idönként ki kell tisztítanunk.fontos, hogy mindig rendelkezésünkre álljon egy tiszta odu, melybe a fiokákat átrakhatjuk.A fiokák felneveléséhez a nagy szénhidráttartalmu magvakon kívül fehérjében gazdag táplálékra is szükség van.A fehérjeellátást keményrefött tojással biztosítjuk, amit össze lehet keverni tejben ásztatott és kinyomott zsemlével, 2:1 arányban.A keverék morzsalékos és ne ragacsos legyen.

A hullámospapagájt beszédre lehet tanítani:

Ennek elöfeltétele,hogy a tanítando madár hímnemü és szelíd legyen.

 320121.jpg

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 26
Tegnapi: 8
Heti: 99
Havi: 253
Össz.: 51 111

Látogatottság növelés
Oldal: Hullámospapagáj
Díszmadarak - © 2008 - 2018 - bird.hupont.hu

A HuPont.hu segítségével egyszerű a honlap készítés! Programozói tudás nélkül is: Honlap készítés

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Laptop 1 Ft-ért? Regisztrálj most! - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »