A hím alul zöldes sárga ,felül olajzöld.A tollak közepe barnásfekete,hosszanti sávokkal.Szeme barna,a csör felsö kávája husszinü,az also káva szaruszürke.Lába barna.A nösténynél a mell és a has tollai fehéresszürke színnel szegettek,egyébként a hímhez hasonlo.
Hossza 13-14cm.
A Kanári-szigetek és Madeira szigete,ahol a ligeterdök,ut menti fás területek,gyümölcsösök lakoja.A hegyekben 1900 m magasságig megtalálhato.Viselkedése hasonlít a mi csicsörkénkéhez.Táplálékának zömét lisztes és olajos magvak képezik,de zöldeledelt,gyümölcsöt és apro rovarokat is eszik.
Nyílt fészkét,amely hasonlít a tengelic fészkéhez, fára vagy bokrokba építi. A tojásszám 4-5,színükhalvány kékeszöld alapon kisebb-nagyobb világosabb vagy sötétebb vörösbarna foltokkal és vonalkákkal tarkítva. A kotlási idö 13 nap. A fiokák 13-14 napos korukban hagyják el a fészket.
Ha magányos hímet akarunk tartani ,szerezzünk be fém kalitkát,abba helyezzünk el 2ülörudat,melyek vastagsága akkora legyen, h a madár az ujjaival át tudja fogni.A kalickában legyen három ajto:egy középen lent,kettö pedig magasan oldalt.Bármelyikre akaszthatjuk az üvegböl készült fürdökádat.
A kalickát a lakás legvilágosabb, huzatmentes helyén, legfeljebb 180 cm magasságban helyezzük el.A kanárimadár nagyon érzékeny a huzatra. HA nem vigyázunk, könnyen kaphat légzöszervi megbetegedést, amiböl nem minden esetben sikerül kigyogyítani.
A repcemagot megvétel elöt érdemes megízlelni, az legyen édes és mogyoroízü.A csípös ízü vadrepce madaraink etetésére nem alakalmas!
A repcén kívül kapjon fénymagot,fehér vagy sárgakölest,lenmagot,salátamagot,és kendermagot.a repcemagot adjuk nekik külön edényben és korlátlan mennyiségben.Ebböl ugyanis a madár annyit eszik amennyire szüksége van.
Zöldeledelröl saláta , tyukhur,spenot formájában gondoskodjunk,csupán arra vigyázzunk,hogy az ne legyen vizes ,mert könnyen hasmenést kaphatnak töle a madarak.édes alma és körte is állandoan szerepeljen az étlapon.
A 18-20c -fok egyenletes hömérséklet megfelel.Ovni kell madarunkat a nagyobb hömérséklet-ingadozástol.Ha fokozatosan történik a szoktatás , fagymentes, fütetlen helyiségben is jol áttelel.